top of page

5 pautes per acompanyar en un procés de dol


Els professionals que treballem en serveis sanitaris o que estem en contacte directe i constant amb les persones, observem diferents inquietuds, pròpies de les diverses etapes de la vida. A les residències geriàtriques, com a Portamar Residencial, ens trobem especialment davant de persones que fan front a l'etapa final, que s'acabarà amb el tancament del cicle vital, la mort. La mort forma part de la vida i és necessari entendre-la i poder gestionar totes les emocions que genera, com la por, la ira i la tristesa. Per això, és molt important proporcionar un bon acompanyament a la persona que presenta una malaltia greu o que s'està morint.

D'aquesta manera, per una banda, hem d'atendre les necessitats de la persona que està defallint i, per altra banda, la dels familiars. Però tampoc podem deixar de tenir en compte les necessitats dels professionals assistencials, que moltes vegades ens veiem obligats a comunicar males notícies, com per exemple la mort d'un familiar estimat. Els professionals també som persones que hem d'afrontar les nostres pròpies emocions i és convenient que sapiguem quina és la millor manera d'encarar aquesta situació.

1. Saber a qui ens estem dirigint. És important haver conegut a la persona i saber quina relació hi havia entre aquesta i el familiar a qui li estem comunicant la mala notícia.

2. Permetre moments de silenci. És millor no dir res si no se sap què dir. És preferible mostrar afecte a partir de la comunicació no verbal, com per exemple, a través de mirades de recolzament, d’agafar de la mà, posar la mà sobre l'espatlla o, fins i tot, fer abraçades si hi ha prou confiança.

3. Escoltar activament i parlar sobre el que la persona que pateix el dol tingui ganes, sense forçar les converses. També es pot resumir el que la persona diu, per tal de fer saber que l’estem escoltant amb atenció i que hem entès el que ens està dient o demanant: “m’estàs dient que…”, “et refereixes a…”, “vols dir que…”.

4. Transmetre empatia i recolzament, a través de frases com:

  • Lamento la pèrdua del vostre familiar tan estimat

  • Sé que aquesta pèrdua és dura... / Sé que aquests són moments durs...

  • Sabem que la mort és part de la vida, però mai estem preparats per a aquest moment…

  • Estic / estem aquí per al que necessiteu

  • Li hem donat tota l'atenció que necessitava i ha estat acompanyat en tot moment

  • En aquests moments no hi ha paraules...

  • El / la recordarem amb afecte i el / la trobarem a faltar

(Totes aquestes afirmacions s’han de dir sempre i quan siguin veritat i se sentin des del cor)

5. Evitar les “típiques” frases que intenten animar com:

  • El temps ho cura tot... (encara que se sàpiga que el pas del temps ajuda en l'elaboració del dol)

  • El primer any és el pitjor, ja passarà…

Quan intentem animar d’aquesta manera o intentem distreure a la persona, ens distanciem d’ella. En aquests moments, el que fa falta es que hi siguem presents pel que necessiti. Aquestes pautes són útils per als professionals assistencials i també per als amics i persones properes que acompanyen a les persones que estan en procés de dol.

"Accepta.

No és resignació, però res et fa perdre més energia que el resistir i lluitar contra una situació que no pots canviar" - Dalai Lama -


  • Facebook Basic Square
  • Grey Instagram Icon
bottom of page