top of page

Com meditar i els seus beneficis

Què és la meditació? La meditació consisteix a ser conscients del moment present, donar-se compte del que passa en l'aquí i l'ara, sense estar pendents del passat o el futur. L'ideal seria arribar a un estat de consciència plena, estar presents en cadascuna de les activitats que es realitzen, encara que puguin semblar tedioses o rutinàries, com rentar els plats per exemple. En aquest cas, es tractaria de posar atenció i percebre amb els 5 sentits el que s'està fent: com les mans senten l'aigua, escoltar el soroll dels plats, etc. Llavors tant el cos com la ment estarien enfocades a això. Per aconseguir aquest estat cal entrenar la ment i la concentració, per això és útil dedicar uns minuts al dia a focalitzar l'atenció en un objecte escollit prèviament, com pot ser la respiració.
Quin és l'origen de la meditació? La meditació es va desenvolupar fa molts segles enrere en les religions orientals com el budisme i l’hinduisme. Actualment es pot practicar meditació d'una manera desvinculada de creences religioses i filosofies de vida concretes.
Quins beneficis aporta meditar? Relaxar-se i rebaixar les emocions més desagradables com l'ansietat i la por Tenir més autocontrol i gestionar millor les emocions Calmar la ment i deixar de posar atenció a preocupacions, pensaments negatius i obsessius Major autoconeixement i autoestima Centrar-se en el present (consciència plena) Millorar la capacitat d'atenció i concentració Millorar la capacitat d'acceptació i adaptació (resiliència) En general, meditar millora la qualitat de vida , la salut física, psicològica, emocional i espiritual.
En quines condicions és millor meditar? Tenir ganes de meditar en aquest moment, no fer-ho només com una obligació o imposició. És millor meditar en un lloc tranquil, amb silenci exterior (o com a molt, acompanyats de música relaxant i repetitiva que no ens distregui) i silenci mental (evitar posar atenció en pensaments o preocupacions). És aconsellable desactivar els telèfons i alarmes que puguin interferir. El que sí que es pot fer és posar-se una alarma en 10 minuts (o el que s'hagi decidit) que indiqui el final de la pràctica, així no cal estar pendent del temps i és possible centrar-se només en la respiració. Estar en un ambient i temperatura agradables. Portar roba còmoda, sense calçat ni complements com rellotges que puguin molestar. Millor estar asseguts a terra amb les cames doblades o en una cadira si a terra ens resulta incòmode. L'important és tenir l'esquena dreta per respirar millor (i perquè ens ajuda a sentir el benestar que busquem). Podem posar-nos un coixí o tovallola sota per estar més còmodes. El cap també ha d'estar alineat amb l'esquena. Mantenir la posició requereix certa activació però alhora hem d'estar relaxats, sense tensionar-nos. Si alguna part del cos ens fa mal hem de reajustar la posició. També es pot meditar estirats, és relaxant (ja que al meditar es redueixen les freqüències), però s'ha d'evitar adormir perquè sinó es deixa de ser conscient del moment present. En què es pot focalitzar l'atenció? Millor focalitzar l'atenció en la respiració, en com entra l'aire i en com surt, ja que és un recurs que pots trobar en tu. Sempre ens acompanya. També es pot focalitzar en: Pensaments positius i d'abundància Sentiments com felicitat, amor, tranquil·litat i harmonia Sensacions corporals com els batecs del cor, calor corporal... (aquí s'inclou la respiració) Un objecte més concret com la llum d'una espelma, una pedra, una planta, etc. Hi meditacions guiades a internet que ajuden a focalitzar en l'objecte d'atenció i a relaxar-se, com per exemple aquesta meditació guiada per elimar l'excés de pensaments .
Com mantenir la concentració? És gairebé impossible mantenir la concentració tot el temps i no tenir pensaments. Durant la meditació, la qüestió és intentar estar suficientment atent com per adonar-se que ha aparegut un pensament . Llavors s'ha de deixar passar aquest pensament i tornar a focalitzar-se en l'objecte d'atenció. És important acompanyar-se amb amor i amabilitat, en lloc de jutjar-se . Dir-se per exemple, "val, m'he distret, torno a concentrar-me" en lloc de culpar "una altra vegada m'he distret…".
Com s'aprèn a meditar? Com qualsevol activitat, aprendre a meditar és qüestió de pràctica . Es pot començar a meditar per exemple 5 o 10 minuts al dia per entrenar la nostra concentració, prendre consciència del nostre cos i les nostres emocions. Així serà més fàcil aconseguir meditar en altres moments on hi hagi més soroll, més moviment, més estímuls que ens poden distreure del moment present. L'ideal seria adquirir l'hàbit de meditar cada dia i arribar a fer-ho uns 30 minuts. No obstant això, és millor començar de manera gradual per evitar sentir frustració i abandonar la pràctica.
En quin moment és millor meditar? Meditar és beneficiós en qualsevol moment del dia. Hi ha persones que prefereixen al matí i altres a la nit o al migdia. També pot ser dues vegades al dia, tant al matí com a la nit o en un moment puntual en què se senti ansietat o estrès. Sigui quin sigui el moment que es triï, és millor establir una rutina i practicar sempre a la mateixa hora . Fins i tot es recomana fer-ho al mateix lloc per acostumar el cos i la ment.
Espero que practiquis la meditació i visquis el teu present de la millor manera possible. Prova-ho, segur que sents els beneficis!

Com meditar i els seus beneficis
bottom of page